Δίαιτα κέτο

Απώλεια βάρους τρώγοντας… λιπαρά!!!

Μια δίαιτα που διατείνεται γρήγορη απώλεια βάρους και οι αναζητήσεις της στη Google είναι μεταξύ των υψηλότερων διαίτων που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Βιβλία, άρθρα, συνταγές, apps και μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από την πολυδιαφημιζόμενη κετογονική δίαιτα.

H κετογονική δίαιτα ή Κέτωση είναι μια φυσική διεργασία του οργανισμού μας και πιο συγκεκριμένα μια διεργασία του μεταβολισμού. Κέτωση λέμε ότι συμβαίνει, όταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εχουμε φάει ή όταν η τροφή μας είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες

Ο οργανισμός μας και στις 2 περιπτώσεις θεωρώντας ότι τελειώνουν τα επίπεδα ενέργειας, μεταφέρει λίπος στο ηπαρ και αυτή με την σειρά του το μετατρέπει σε κετόνες. Στην συνέχεια ο οργανισμός μας για να βρει τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας καίει τις κετόνες αντί για υδατάνθρακες.
Ένα κλασικό πρόγραμμα κετογονικής δίαιτας αποτελείται σε ποσοστό 80% από λιπαρά, 15% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες. Κάποιος δηλαδή που θα καταναλώσει 1.500 θερμίδες την ημέρα, θα φάει μόλις 19 γραμμάρια υδατανθράκων.

Η δίαιτα στηρίζεται στην άποψη ότι όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες, το σώμα θα αρχίσει να καίει το λίπος για να έχει ενέργεια, μεταβαίνοντας σε μία κατάσταση που λέγεται κέτωση.

Το είναι σε «κέτωση» έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό: Βελτιώνει χρόνιες καταστάσεις και ευνοεί τις επιδόσεις μας.
Ενώ τα οφέλη είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα δεν γνωρίζουμε επακριβώς με ποιο τρόπο γίνεται.
Φαίνεται ότι οι κετόνες βελτιώνουν την λειτουργικότητα των μιτοχονδρίων (τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού μας) με αποτέλεσμα να μειώνεται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες συνολικά.

Βελτιώνοντας την διαχείριση ενέργειας προασπίζεται η ικανότητα του οργανισμού να αντεπεξέρχεται σε αντίξοες συνθήκες και να καταπολέμα πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν σε μια σειρά από παθήσεις που μαστίζουν τον σημερινό άνθρωπο.

Συνήθως με την κετογονική διατροφή χάνεις περίπου 1 κιλό σωματικό λίπος ανά εβδομάδα. Βέβαια, επειδή τις πρώτες 14 ημέρες η κέτωση προκαλεί διούρηση, ενδέχεται η ζυγαριά να δείχνει ότι έχεις χάσει περισσότερο (επιπλέον 2 με 4 κιλά υγρά), αν όμως συνεχίσεις, θα διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει λίπος! Ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων ακούγεται ακραίος – δε θα πρέπει να τρώμε τα πάντα με μέτρο; Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με το λίπος και τις πρωτεΐνες) από τη διατροφή, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να ζήσουμε και με μικρές ποσότητές τους. Παρόλο που ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως με γλυκόζη, από τη μία το σώμα κατασκευάζει την απαιτούμενη γλυκόζη από αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση, και από την άλλη ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει πιο αποδοτικά με κετόνες απ’ ό,τι με γλυκόζη.

Στην κετογονική τρώμε μη επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά λιπαρά.
Προτιμούμε προϊόντα ελευθέρας βοσκής. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα που θα καταναλώνουμε είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και ότι δεν έχει υποστεί μεταλλάξεις το DNA τους
Κρέας: χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, Τα αλλαντικά παρόλο που αποτελούν μια εύκολη λύση δεν προτιμώνται καθώς είναι επεξεργασμένα κρέατα και μπορεί να περιέχουν και ζάχαρη. Το ιταλικό προσιούτο επιτρέπεται λόγω του ξεχωριστού τρόπου παρασκευής του.
Ψάρια: σαρδέλες, γαύρο, σολομό, τσιπούρες, τόνο (προσοχή στα βαρέα μέταλλα) κ.α.
Οστρακοειδή και μαλάκια.
Αυγά: Εάν υπάρχει κάποιος τοπικός παραγωγός που μπορεί να σας προμηθεύσει με βιολογικά αυγά είναι ότι καλύτερο.
Λαχανικά: Τρώμε κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά εποχής. Σπανάκι, μαρούλι, iceberg, λάχανο, χόρτα. Επίσης, είναι κατάλληλα για κετογονική, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, και τα σπαράγγια. Θα πρέπει να προσέχετε αυτή την ομάδα τροφών γιατί είναι και η κυριότερη πηγή υδατανθράκων σας.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τα λιπαρά όλες οι υπόλοιπες τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και πάντα μέσα στα σωστά μάκρος καθώς μπορεί να σας βγάλουν από την κέτωση.
Μια σωστή κετογονική διατροφή όμως σέβεται πάντα και σε κάθε γεύμα στην σωστή αναλογία τροφών.
Μια σωστή κετογονική διατροφή χρειάζεται μέτρημα.
Όταν ακολουθείτε αυτή την διατροφή, τα νεφρά σας εκκρίνουν περισσότερο νερό και ηλεκτρολύτες, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερο νάτριο και κάλιο από την διατροφή σας, για να λειτουργείτε σωστά. Αλατίστε το φαγητό σας, πιείτε αλατισμένο ζωμό οστών και καταναλώστε μη αμυλούχα λαχανικά για το κάλιο.
Η δίαιτα keto δεν είναι φτιαγμένη για να είναι μόνιμη. Δεν πρέπει, όμως, με το που τελειώσετε το πλάνο σας, να επιστρέψετε στην κλασική, ανθυγιεινή διατροφή. Έτσι θα χάσετε όλα τα οφέλη που κερδίσατε, και θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε. Αλλάξτε τις συνήθειες διατροφής σας, ώστε να είναι υγιεινή, και να περιέχει λιγότερο ψωμί, ζυμαρικά και ζάχαρη, αλλά και περισσότερα μη αμυλούχα λαχανικά.

Καλάθι αγορών